7. Kids of the Future

 2009.01.16. 11:01

 Az első nagy pofon, amit Amerika egy gúnyos kacaj keretében lekevert, az az volt, hogy iratok nélkül kurvára nem megyek semmire. Az elmúlt századokban a bürokrácia, és a jogrendszer úgy terjedtek el az államok testében, mint valami kóros rákfene. X nyomtatvány kell, de hozzá előbb kell egy igazolás a hatóságtól. Ahhoz meg kell egy Z és egy Y kérdőív kitöltve, de nem itt. Ott. Persze mindjárt, csak előbb még kell egy biztosítás is. Ja, azt máshol kell kötni. Ha meg végre megvan minden szar, akkor X nyomtatvány? Olyat már nem csinálunk! Az ember meg úgy rohangál a hivatalok között körbe-körbe, mint valami őrült gyalogkakukk a rajzfilmben.

Persze nem tagadom ennek a szükségét, ha a túloldalon állnék, és nézném, ahogy a magamfajták elveszik a lehetőségeket nyilván joggal lennék felháborodva. De mint már kifejtettem, ez egy önző világ, úgyhogy leszartam az aggódó jó polgárokat, fennkölt elveket, az felháborodott álszentek érveit. Ebben egyik ország sem különbözik. Mindenki mindenhol olyan kurva bölcsnek hiszi magát. Komolyan mondom, pici kislány, aki még azt sem tudja mi az a fasz, olyan előadást nyom le a női jogokról és erről a mocskos hímsoviniszta világról, hogy beszarok! Komolyan! Minden férfi egy szemét állat, hazudnak, lopnak, csalnak rabszolgának és darab húsnak tartják a nőt, akit megkúrhatnak, ha éppen úgy hozza a kedvük. Tiszta Sufragette. Persze, ezt senki nem tagadja, de egy tizenkét éves kislánynak inkább színes pónikról és Barbie-ról kéne beszélniük, vagy max. a rockról és filmekről, ha éppen olyanok, de nem melltartóégetésről és girlpowerről. A röhej az, hogy az anyuka még tovább hergeli a kislányt, ráerőltetve a saját keserű elveit, melyek elkúrt életében az egyetlen rosszul működő, de legalább működő fájdalomcsillapítóként funkcionálnak. Ja, hogy ezzel magát az elkúrt életet is ráerőlteti a kislányra. Le van szarva. Odáig már nem gondol el. A lényeg, hogy valaki figyeljen rá, valaki sajnálja. Ha valaki figyel rá. Ha az emberek róla beszélnek. Jobban, jobbnak érzi magát. Jobbnak másoknál. Fontosabbnak. Nem feleslegenek. Miért van az, hogy ha valaki felhív, hogy mi újság, két perc után úgyis magáról fog beszélni, hosszan. Hogy az adók. A TB. A boltban nem volt már borsó! Se a buszon ülőhely. Jaj, de szar az élet. Vagy a családi összejövetelek. Kisgyerek szülinapja. Kisgyerek le van szarva, a szeretetét megvették már kilóra az ajándékokkal, aki a legdrágábbat vette, azt szereti a gyerek leginkább – a következő alkalomig. Csak a nagyon naiv, vagy a nagyon kétségbeesett emberek hiszik azt, hogy a szeretetet nem lehet megvásárolni. Dehogynem, konkrét árfolyama van a szeretetnek. Vagy egy új mobil. Vagy egy gyémántgyűrű. Vagy az új vegyészmérnök Barbie! Igen, a 21. században Barbie már nem csak szép, de okos is!

 Szóval kisgyerek letudva, sajnáljuk magunkat. Minden ember imádja, ha sajnálják. Az összes. Én is. De nem vagyok olyan álszent és arrogáns, hogy tagadjam, mint mások.
A tizenhat éves srác meg már kész politológus. Az egy dolog, hogy annyira ért mindenhez, hogy egyszerre kéne elnöknek, alkotmánybírónak, közgazdásznak és pápának is lennie. Minden problémára van megoldás. Irak? Bombázzuk szét őket a picsába. Irán? Őket is. Ráadásul olyan kifejezéseket használnak, hogy bezzeg az én időmben, a régi szép időmben. Mi a fene? Az ő idejük még el se jött. Ezek után nem biztos, hogy örülök, hogy valamikor el fog. Csodálkozik valaki, hogy a filmekben már szinte mindig, benne van az a klisé, hogy a koravén gyermek jól kioktatja az infantilis fenőtteket?
Mindenki, mindenki, mindenki álszent képmutató egoista. Csak vannak, akik nem ismerik el. Nem azért, mert álszent képmutató egoisták, nem feltétlenül. Azért mert ANNYIRA álszent képmutató egoisták, hogy még ráadásul meg sem fordul a fejükben, hogy álszent, képmutató egoisták legyenek.
És ezekből az emberekből lesznek végül az elnökök, az alkotmánybírók, a közgazdászok és a pápák is. Szerencsére az élet nekik is ad egy kurva nagy pofont, és általában rájönnek, hogy nem lehet csak úgy szétbombázni a világot a picsába. Általában.
Én nekem is kiváló ötleteim voltak, vannak, hogy hogyan lehetne megváltani a világot. Csak én már rájöttem, hogy a világot nem lehet megváltani. Ezek után?! A világért már csak imádkozni lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://welcometoamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr39881387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nana08 2009.01.16. 20:23:06

Andris!
A világban nemcsak értéktelen kacatokat leltem. Meg kell látni a szemét között az értéket, ebben nincs szerepe a pénznek. Nálam. Legszebb ajánmdékaimat nem kaptam, hanem remélem, adtam.
Rajtunk, rajtad múlik, hogy ebből mennyit tudunk átadni az utánunk jövőknek. Hiszem, látom, nem reménytelen a dolog. Mindezt szép, magyar szavakba csomagolva eddig sikerült továbbadni. Mert vannak olyanok, akik figyelnek a szavunkra, és megjegyzik azokat. Ha csak páran is. Innen szép nyerni.
Ja, és humorral írni, (ahogyan első próbálgatásaidban tetted)bölcs és nyerő.
Talán nem baj, hogy hozzászóltam. Még úgy is, hogy kéretlen a dolog.
Üdv Magdi

OnixTitan 2009.01.16. 22:58:08

Kedves Magdi.
Először is szögezzük le. Ez egy fikció. Nem egy személyes Napló. Hiába E/1 az egész, a főszereplője nem az író - csak annyira, amennyire a teremtmény azonos a teremtővel.
A főszereplő Alexander Darkwatert nem ismered. Nem tudod honnan jött, miért jött ki ő. Amit tudsz róla, az az, hogy eljött Amerikába, az álmai után. Nyilvánvaló, hogy aki álmokat kerget nem szeretheti a valóságot. Hogy miért? Az most lényegtelen. Azt látja viszont, hogy az álmai, a reménye nem az ígértnek hitt megválást hordozza, hanem egyre inkább a valóság tükörképe. És a tükörben előbb utóbb önmagával is szembe kell néznie. Ez az írás lehetne akár egy regény is. Nem az. Mert mind az író, mind az olvasó együtt fog fejlődni a főszereplővel. Itt nem lehet a kötet végére lapozni, hogy megtudjuk mi lesz a végkifejlet. Az élet nem ilyen.
Nem ismered a főszereplőt, gyakorlatilag semmit nem tudsz róla! Még az igazi nevét sem, nemhogy a múltját, ne ítélkezz elhamarkodottan.
A pénz! Ó, a pénz. Persze, nem csak a pénz számít. De azt meg kell tudni engedni magunknak, hogy a pénz ne számítson.
Gondolj bele Alex helyzetébe! Ott van tökéletesen egyedül, miközben próbálja megvalósítani az álmát, ami szépen lassan egy rémálommá válik! És mindeközben ott van egy olyan alapvető probléma, hogy nincs pénze ÉLNI. ENNI. És könnyen mondhatnád, hogy persze, menjen el dolgozni. Sajnos nem olyan egyszerű. Ugyanis nincsenek papírjai. Papirok kellenének, hogy élhessen. Az élni szó azon jelentésében, miszerint létezni.
Persze, mondhatjuk azt, hogy az ő hibája az egész, az ő felelőtlen döntéseinek következménye ez. De ismét csak azt mondom, hogy nem tudod ki is ő valójában, így felelősségre sem vonhatod. Alex azt mondja, a szabadáságáért jött ide. Te vállalnád az életveszélyt a szabadságodért? Azt, hogy megszűnhetsz létezni, úgy, hogy száz rövid év múlva senki ne emlékezzen rá, hogy valaha is voltál Te? Fel mernéd adni a létbiztonságot egy olyan fennkölt és istenített eszméért, mint a szabadság?
Ugyan, nem diktatúrákról és forradalmakról beszélek, nem! Az embert annál sokkal-sokkal súlyosabb láncokkal is meg lehet kötni!
A durva szavak? Fogalmazzunk úgy - és akkor a lehető legszebben fogalmazok - hogy a csúnya szavak elítélését helytelennek tartom. Ezeket a szavakat ok nélkül használni - igen, az már ellentmond a társadalmi normáknak. Annak a társadalomnak a normáinak, amelyet ki akarok gúnyolni a művemben. Máris egy ok, amiért használni szabad őket. A mai felgyorsult, személytelen világban az emberek is eltompulnak, hiába nekik a színes okfejtés, mint amilyen ez is, a legtöbben el sem olvassák - túl hosszú, túl unalmas, túl "izé". Örülök, hogy te nem ilyen ember vagy. De azokra is hatni akarok, azokra akarok főleg hatni, akik eltompultak, és csak olyan erős hatásokra reagálnak, amilyen például a folyamatos 'bazemgolás'. Ez egy őszinte blog. Képmutatás és hazugság lenne nem használni ezeket a szavakat, ha helyesnek érzem, csak azért, mert ez egyeseket zavar vagy megbotránkoztat. Nem lenne őszinte.
Ha én úgy maradok meg, az emberek emlékezetémen, mint a káromkodós srác, nem baj. Legalább megmaradok. De akiknél számomra számít, hogy hogy maradok meg, azok bölcsek annyira, hogy túllássanak ezen. Soha ne ítélj külsőre. Ezt mindannyiunk jól beleverték.
Nyerni? Sikereket elérni. Igen célom. Ezért is próbálok kicsit tabudöntögető lenni, ezért is botránkoztatok meg, mert korunkban erre van igény? Vajon miért egy bunkó, egoista, másokat teljesen megvető orvos miatt akar minden gyerek diagnoszta lenni?
Ezek alapján bárki nevezhet kurvának. Igaza van. De! Én legalább olyan kurva vagyok, aki élvezi, amit csinál ráadásul közben megpróbálok valami nem tökéletesen értéktelent is átadni az embereknek. Ez van. A pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve. De legalább voltak jószándékú emberek.
Humor? Ebben is van humor. Csak keserű. Ha annyira mar, hogy élvezhetetlen sajnálom.
Ha nevetni akarsz ne ezt olvasd, Rejtő Jenő viccesebb.
Te olvastad a buszont. Az vicces volt. Pedig igazából ugyan olyan társadalomkritika, mint ez. Csak most nagyobbat csípett a képzeletbeli ostor. Nem baj. Ha jobban fáj, akkor tovább is emlékeznek rá.
Örülök, hogy hozzászóltál. Tanulok belőle. Remélem én is tudok nyújtani neked valami újat. Vagy ha újat, akkor legalább valami olyat, amit nem teljesen értéktelen. Ha nem akkor sajnálom, hogy húztam az idődet.
Végül még egy dolgot mondok. A fent miatt olyan az írás amilyen. Ez nem fog változni. Csak durvulni. Nem ígérek heppiendet. Az olyan kiábrándító. Az ember úgyis tudja mindig, hogy a jó győz. Talán az lenne a legnagyobb pofon a társadalmunknak, ha egyszer az életben a gonosz győzne. Miért? Mert mindenki heppiendről álmodik. És mint írtam az álmok soha nem úgy válnak valósággá, mint ahogy azt mi szépen elképzeljük.
A.

OnixTitan 2009.01.16. 23:36:02

még egy dolog viszont:
Én nem vagyok annyira álszent képmutató egoista, hogy tagadjam hogy az lennék, sokkal inkább vagyok az, mert beismerem és jobbnak hiszem magam ezért, mint a többiek!

Diemond 2009.01.16. 23:53:02

Elég lehangoló volt most ez (főleg a kommented). Ugyanakkor nagyon tanulságos okfejtés mindkettő, ebből látszik, hogy nem csak írkálsz, hanem írsz.

A káromkodás: ha nem céltalan, hanem valamit kihangsúlyoz, akkor nincs vele semmi baj. Ld. mondjuk bármelyik Parti Nagy vers. Más kérdés, hogy ezzel azért megnehezíted a dolgodat is, mert tartani kell ezt a nagyon éles stílust és világnézetet a későbbiekben is.
süti beállítások módosítása